Next Cisco Generation EventOp vrijdag 22 april vond het Next Cisco Generation Event plaats: een samenwerking tussen Cisco, Fast Lane en stichting NASC met als doel jonge talenten te koppelen aan IT-bedrijven.

Naast sprekers als Edwin Prinsen, directeur Cisco Nederland, Herman Goedman, directeur Fast Lane Benelux, en Ed Osterholt, Technical Consultant Datacenter bij Vosko, kreeg ook Johan Oosterwaal het woord. Hij vertelde de aanwezige mbo- en hbo-studenten hoe hij bij i-share ICT Consultants en zusterorganisatie Fast Lane werkt aan de ontwikkeling van zijn Cisco-kennis. Een kort verslag van zijn gesprek met Herman Goedman, die hem een aantal vragen stelde.

Johan, je bent in mei 2014 bij ons gestart in een talentontwikkelprogramma. Kun jij aangeven waar je toen stond?

“Het was het begin van mijn carrière als Cisco-netwerkengineer. Een aantal jaren eerder had ik een carrièreswitch gemaakt en was ik de IT ingerold. Ik had mijn CCNA-certificering behaald en vervulde inmiddels een aantal jaren de functie van helpdeskmedewerker bij een Cisco-georiënteerde IT-organisatie. Ik merkte dat de kennis die ik op dat moment had niet voldoende was. Van klanten kreeg ik vragen die ik niet altijd kon beantwoorden omdat ze soms buiten de scope van CCNA vielen.

Ik besefte dat de markt CCNP-niveau vereist en was toe aan een volgende stap. Bij i-share, en zusterorganisatie en IT-opleider Fast Lane, kon ik werken aan het behalen van mijn CCNP-certificering én direct praktijkervaring opdoen.”

Welke opleidingen heb je sindsdien gevolgd?

“Ik heb eerst gewerkt aan het opdoen van meer praktijkervaring. Vervolgens ben ik gestart met het CCNP Routing & Switching-traject. Dat praktijkervaring onmisbaar is, werd duidelijk toen ik het ROUTE-examen, dat gezien wordt als het moeilijkste examen uit het traject, behaalde met slechts 1 fout. Een groot verschil met een aantal jaar daarvoor, toen ik mijn CCNA Routing & Switching-certificering met moeite behaalde omdat ik de praktijkervaring toen nog miste. Inmiddels heb ik ook de SWITCH- en TSHOOT-trainingen gevolgd en bereid ik me voor op het afleggen van de corresponderende examens.”

Waar ligt je ambitie over een jaar over 3?

“Over 3 jaar wil ik natuurlijk mijn CCNP Routing & Switching-certificering behaald hebben en wil ik werken op CCNP-niveau en mijn fundering op dat vlak verstevigd hebben. Ik zou me graag verder willen specialiseren richting Security, wellicht door het behalen van de CCNA Security- en CCNP Security-certificeringen.”

Wat is in jouw ogen de connectie tussen kennis, ervaring en leuk werk?

“Dat is eigenlijk heel simpel: praktijk en theorie gaan hand in hand. Ze kunnen niet zonder elkaar gezien worden. Wanneer je beschikt over kennis én ervaring kun je heel leuke klussen en projecten doen.”

Wat kun je verwachten van de functie van netwerkengineer?

“Als netwerkengineer maak je vaak onderdeel uit van projecten. Projecten die, om uiteenlopende redenen, niet altijd lopen zoals ze moeten lopen. Je komt voor vraagstukken te staan waarin kennis en creativiteit vereist zijn. Kennis en ervaring op CCNP-niveau komen dan goed van pas.”

Als jij één tip mag geven aan de deelnemers aan dit event: wat zou die dan zijn?

“Heb plezier. Werken in de IT kan af en toe best lastig zijn. Het is belangrijk dat je de lol en het plezier erin houdt. Het is immers leuk!”

Johan OosterwaalHeb je advies voor kandidaten die twijfelen of een talentontwikkelprogramma, zoals Talent@Work, iets voor hen is?

“In het Talent@Work-programma kun je je Cisco-kennis vergroten en veel praktijkervaring opdoen. Dat doe je niet alleen: je ontvangt begeleiding en coaching. i-share ICT Consultants werkt nauw samen met zusterorganisatie en IT-opleider Fast Lane. De docenten van Fast Lane zijn enorm ervaren en zijn naast docent ook consultant en engineer. Ze weten waar ze over praten en je kunt altijd met hen sparren. Net als met je collega’s trouwens, die je ziet en spreekt tijdens bijvoorbeeld de kennissessies die i-share en Fast Lane organiseren.

Bij andere organisaties word je verplicht om bepaalde trainingen te volgen. Bij i-share stippel je samen een opleidingspad uit. i-share wil je helpen om trainingen te volgen en certificeringen te behalen. Dat is het verschil.”

Wil je meer weten over het Talent@Work-programma of het werken bij i-share? Neem gerust contact met me op.