Cisco Live 2023: Joery vertelt

16 februari
X minuten

Nadat de Cisco Live conferentie vanwege de Corona pandemie twee jaar op rij uitgesteld moest worden, was het in de week van 6 februari (2023) eindelijk zover: de eerste Nederlandse editie van Cisco Live in Amsterdam! Ook namens I-share waren we goed vertegenwoordigd. Joery Kluitenberg (Netwerk Engineer) neemt ons mee in zijn dagje Cisco Live.

DevNet Zone

‘’Mijn eerste indruk: overweldigend. Zo veel onderwerpen en al die verschillende stands, waar moet ik beginnen en wat ga ik doen? Eigenlijk is één dagje Cisco Live bij lange na niet voldoende. Om toch zo veel mogelijk uit deze dag te halen is een goede voorbereiding aan te raden. Op tijd aanwezig zijn en direct aan de slag was het plan, maar first things first: koffie.

Op naar de eerste sessie van vandaag. Al mijn geplande sessies voor vandaag vallen onder de zogenaamde Cisco ‘DevNet’ Zone. Dit is het ontwikkelaarsprogramma van Cisco om ontwikkelaars en IT-professionals te helpen bij het schrijven van applicaties en het ontwikkelen van integraties met Cisco-producten, platforms en API’s. Hier lag ook mijn focus van de dag. Onderstaand een overzicht van de sessies die ik heb gevolgd:

  • Intro to Containers for Cloud Native Applications (DEVNET-1819);
  • No More Repetitive Actions: Say Hello to Nexus Dashboard Insights REST API (DEVNET-1369);
  • CI/CD Pipelines for Infrastructure Automation (DEVNET-2261);
  • Pulling back the curtain on container networking (CISCOU-2675);
  • Automate Migration from Cisco or 3rd party Infra to ACI (DEVNET-2409);
  • Infrastructure as Code + Full-Stack Observability = Love story (DEVNET-1059).

Wat viel er op?

De sessies die ik heb gevolgd waren over het algemeen hoog-over. Voor mij ontbrak er technische diepgang. Zo werd er voornamelijk stilgestaan bij de workflows en producten, maar niet bij de daadwerkelijke inhoud daarvan. Vragen als, ‘Wat staat er precies in dat script?’ en ‘Hoe werkt dat nou eigenlijk?’ werden maar moeilijk beantwoordt. De bijbehorende content werd achteraf wel gedeeld door de sprekers, waardoor je deze in eigen tijd kunt inzien.

Het leuke aan deze sessies vond ik het kunnen inzien van de werking van nieuwe producten en het opdoen van ideeën. Het was inspirerend en stimulerend. Als techneut zijnde word je geprikkeld om met de nieuwste producten te werken en je opgedane kennis toe te passen. De meest benoemde producten waren: Ansible, Terraform, NSO, Automig en Insight. Daarnaast werden ook tools voor het automatiseren van troubleshooting, als AppDynamics en ThousandEyes opgenomen als component in een CI/CD pipeline.

Moraal van het verhaal? Alles is data. Alles kan genormaliseerd en opgenomen worden in een database om uiteindelijk – vanuit deze database – alles naar wens te bouwen middels code, Infrastructure as Code.

Cisco Live, 2018 vs. 2023

Mijn laatste Cisco Live bezoek was in 2018 en sinds die tijd zijn er zeker dingen veranderd:

  • Zo is de DevNet Zone behoorlijk uitgebreid. Deze neemt inmiddels een groot deel van de zogenaamde ‘HUB’ hal in beslag;
  • Op het oog leek er wat minder ruimte voor de zogenaamde ‘World of Solutions’ oftewel het klassieke beurs terrein. De stands van de deelnemende vendoren waren minder van omvang en minder spectaculair dan op eerdere edities;
  • De focus was sterk gericht op Datacenter Networking, hoewel de andere sporen als Enterprise en Collaboration zeker niet werden overgeslagen;
  • Het was positief om te zien dat het aantal aanwezige vrouwen ten opzichte van 2018 leek toegenomen. In 2018 was het aantal vrouwen nog op twee handen te tellen. Gelukkig is dit inmiddels stevig bijgetrokken!

 Samen met mijn collega’s sloten we de dag af bij de Closing Keynote met als gastspreker Pierluigi Collina (een bekende scheidsrechter in de voetbalwereld). Gevolgd door de Cisco Live Celebration ‘Little Amsterdam’. Op naar volgend jaar!''