Experts Live: een dagje mee met Christopher, Tim en Bram

12 oktober
X minuten

Op vrijdag 30 september was het tijd voor de tiende editie van Experts Live. Hét Microsoft IT community event van het jaar, wat plaatsvond in het Congrescentrum in Den Bosch! Dit jaar waren we namens I-share ook goed vertegenwoordigd. Christopher, Tim en Bram nemen ons mee in een dagje Experts Live.

Christopher

Voor Christopher stond dit event al een tijd op zijn lijstje. ‘’Het mooie aan dit event is dat de keuze aan onderwerpen zeer gevarieerd is en de sprekers vaak ‘leaders’ zijn binnen hun kennisgebied. Daarnaast worden de sessies veelal aangevuld met demo’s of links naar persoonlijke GitHub repositories, waar iedereen gebruik van mag maken.’’ Voor Christophers nieuwe opdracht bij Schiphol wil hij zich graag meer verdiepen in een aantal kennisgebieden binnen Azure. De keuze van zijn sessies is daar dan ook op gebaseerd. Hij licht er een aantal toe:

Properly securing Azure AD Connect and Azure AD ConnectCloud Sync | Sander Berkouwer & Raymond Comvalius

Een uitgebreide talk waar er voornamelijk werd gekeken naar best practices m.b.t. security waarbij men gebruik maakt van Azure AD Connect om zo On-prem accounts te syncen met AAD.

Azure Arc, the hybrid way to the cloud | Patrick Mandemaker & Daniël Etten

Zeer interessante talk die werd gegeven door Microsoft Engineers betreffende de techniek om servers die buiten Azure leven in het Azure portal te beheren. Azure Arc maakt het mogelijk om servers vanuit meerdere verschillende clouds en On-prem te managen in Azure. Tijdens de talk werd er een korte hands-on demo gegeven.

Azure AD Conditional Access Demystified | Kenneth van Surksum

Condition Access is tegenwoordig een must voor elk bedrijf dat werkt met gebruikers die via verschillende devices overal mogen inloggen. Deze sessie stond dan ook in het teken van een overview van Conditional Acces. Er werd ingegaan op hoe dit het beste geïmplementeerd kan worden.

Tim

Voor Tim stond Experts Live in het teken van Infrastructure-as-Code en scripting. Zijn focus lag dan ook op de sessies omtrent DevOps, Bicep, Powershell, AD en Hybrid omgevingen. Onderstaand geeft Tim een korte toelichting over deze sessies:

GO-EUC: From zero to an automation hero by using IaC | Ryan Ververs-Bijkerk & Patrick van den Born

Deze sessie belichtte de DevOps way of working zoals deze wordt gebruikt in het GO-EUC project en de valkuilen die hier bij kunnen komen kijken. Er werden verschillende tips gedeeld, zoals het klein en simpel houden. Zo is het belangrijk om eerst bekend te worden met de technologie. Maak bijvoorbeeld eerst iets hardcoded, in plaats van dat je het in een keer goed probeert te doen.

Bicep Masterclass | Esther Barthel & Freek Berson

Een masterclass over het gebruik van Bicep als IaC oplossing. In deze sessie werd iedereen vanaf nul meegenomen in hoe je een Bicep template moet ontwikkelen. Daarnaast werd er toegelicht hoe de taal tot stand is gekomen en waar je het beste op kan letten als je aan de slag gaat met Bicep.

Improve your PowerShell skills and join the cloud era | Jaap Brasser

Een interessane breakout sessie over het gebruik van PowerShell op verschillende platformen: van Windows tot MacOS en zelfs SteamOS (een Linuxdistro). Daarnaast vult Bram, Tim aan: ''We werden meegenomen in een aantal projecten en er werd in korte tijd een basis gelegd in het verbeteren van je eigen PowerShell vaardigheden. Tot slot liet Jaap Brasser zien hoe je PowerShell kunt toepassen binnen cloud omgevingen.''

Bram

Ook Bram was erg te spreken over Experts Live: ‘’Het was mijn eerste event met I-share en ik heb dan ook enorm genoten om samen met collega’s de laatste ontwikkelingen te zien en nieuwe kennis op te doen. Een goed geregelde dag en ik zou volgend jaar zeker weer willen gaan!’’ Bram vat de sessies die hij heeft gevolgd onderstaand kort samen:

API – the next underestimated attack surface | Ronny de Jong & Shruti

In deze sessie werd ons verteld hoe je met succes een effectieve API security strategie kunt ontwikkelen, waardoor je het aanvalsvlak verkleint. Daarnaast werd er verder toegelicht wat API veiligheid nou precies inhoudt en welke opties beschikbaar zijn binnen het Microsoft Azure platform om zo je webapplicaties veiliger te maken.

GO-EUC: From zero to an automation hero by using IaC | Ryan Ververs-Bijkerk & Patrick van den Born

In deze sessie werd toegelicht op welke manier het platform ‘GO-EUC’ op een DevOps manier werkt. Alle principes werden uitgelegd en vervolgens werden we meegenomen in de wereld van Infrastructure as Code. Zo werden o.a. Azure, Terraform, Packer en Ansible gebruikt voor het maken van testlabs.

Azure Networking vNext: How to build modern connectivity for IaaS, PaaS and SaaS | Eric Berg

Een interessante sessie waarin werd uitgelegd wat alle opties, mogelijkheden en uitdagingen zijn van Azure Networking oplossingen. Met veel enthousiasme en humor werd er toegelicht hoe een organisatie zijn netwerk het beste kan moderniseren en waar je mogelijk tegenaan zou kunnen lopen.

De dag werd afgesloten met een gezellige borrel en er werden alweer plannen gemaakt voor volgend jaar!