Werken in de cloud: dit zijn de voordelen!

X minuten

De afgelopen jaren kennen een forse groei van het gebruik van clouddiensten. Steeds meer organisaties kiezen voor de overstap naar een (publieke) cloud omgeving. Toch blijft het voor velen een breed begrip wat vaak in verschillende contexten gebruikt wordt, vindt ook Christopher van den Berg, één van de Cloud Engineers van I-share. In deze blog ga ik samen met Christopher in op de voordelen van werken in de cloud, zijn rol als Cloud Engineer en op welke manier hij organisaties ondersteuning weet te bieden.

Wat is de cloud?

De cloud, een populair begrip, waar men het steeds vaker over heeft. Klinkt interessant, maar wat is het precies en wat zou het voor jouw organisatie kunnen betekenen? Christopher legt uit: ‘’In (publieke) cloud omgevingen worden grote aantallen datacenters via het internet beschikbaar gesteld aan het publiek. Waar voorheen je workload nog werd beheerd en opgeslagen via fysieke locaties, zal deze nu uitbesteed worden aan - in dit geval - een publieke cloud provider.’’ Op deze manier worden organisaties in staat gesteld om op een flexibele en schaalbare wijze hun IT-dienstverlening in real time aan klanten en medewerkers beschikbaar te stellen. Zolang er een internetverbinding is, kun je hier dus altijd bij.

Overstappen naar de cloud: complex?

Voor veel organisaties lijkt de overstap naar de cloud misschien complex. Hoe vindt de migratie naar een cloud omgeving eigenlijk plaats? Hier zijn een aantal opties voor, zoals het afsluiten van een contract bij providers als Google en Microsoft en een service van hen overnemen óf je kiest er als organisatie voor een samenwerking aan te gaan met een IT-bedrijf. Bij de laatste optie komen de specialistische vaardigheden van onze Cloud Engineers aan bod. Zij bieden optimale ondersteuning bij het realiseren van een betrouwbare, veilige en goed presterende cloud infrastructuur. Zo kunnen organisaties zich volledig focussen op hun core business.

Met één druk op de knop naar de cloud

Sinds november 2020 is Christopher werkzaam bij I-share. Hij beschrijft zijn werk als erg variërend. Zo wordt hij momenteel ingehuurd door een groot softwarebedrijf. Christopher vertelt over zijn werkzaamheden. ‘’Wij bouwen stukjes infrastructuur componenten in software, waarmee klanten hun workload naar de cloud kunnen verplaatsen.’’ Hij voegt hier aan toe: ‘’Bij de overstap naar de cloud zou normaal gesproken het huidige landschap handmatig overgezet moeten worden. Wij bouwen dit landschap na in software, zodat de klant met één druk op de knop de componenten van dit landschap naar de cloud kan brengen.’’

Christopher licht toe dat er honderden verschillende componenten zijn. Hij beschrijft enthousiast een ander voorbeeld: ‘’Wanneer iemand een website wil hosten is daar een server voor nodig. Normaal gesproken zou er daadwerkelijk een server moeten worden neergezet. Wat wij doen is het bouwen van een blauwdruk van deze server in de vorm van software. Deze kan dan zo in de cloud gezet worden, waardoor er een website gehost kan worden.’’

In Christopher zijn rol is er continue sprake van ontwikkeling, dit maakt zijn werk erg divers. ‘’Elke organisatie heeft weer andere wensen en behoeften, waardoor de reis naar de cloud nooit hetzelfde is.’’ Zo is het aan de Engineers om ervoor te zorgen dat de cloud omgeving precies past bij de organisatie.

De voordelen

Het werken in de cloud brengt talloze voordelen met zich mee. Voor Christopher is één van de grootste voordelen de snelheid, waarmee iets geleverd kan worden. ‘’Zo kan er door middel van software snel extra kracht worden bijgezet. Er hoeft dan geen dure hardware gekocht te worden, wat al snel duizenden euro’s scheelt.’’ Kostenbesparing is dan ook een ander belangrijk voordeel. In de publieke cloud betaal je per maand. De initiële opstartkosten zijn op de ouderwetse manier een stuk duurder: ‘’De cloud zou je al in kunnen gaan voor drie euro per maand. Je hoeft enkel te betalen voor datgene wat je ook daadwerkelijk gebruikt.’’ Daarnaast is één van de bekendste voordelen natuurlijk de bereikbaarheid van de cloud. Door te werken in een cloud omgeving worden alle bestanden en gegevens van de organisatie in real time beschikbaar gesteld. Zo is er voor de medewerkers altijd én overal de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de meest actuele versie hiervan. Tot slot wil je als organisatie natuurlijk werken in een veilige en betrouwbare online omgeving. Het werken in de cloud zorgt voor extra veiligheid voor al jouw bestanden en gegevens. Zo is er vrijwel altijd een back-up beschikbaar en zorgt de cloud provider ervoor dat jouw data beveiligd wordt en alleen beschikbaar is voor de eigen medewerkers.

Wat doet jouw organisatie?

Werkt jouw organisatie al in de cloud? Of ben je juist op zoek naar Cloud Engineers die jouw organisatie optimale ondersteuning kunnen bieden bij de reis naar de cloud? Neem dan nu contact met ons op, want wij helpen je graag verder!