World Backup Day: Oh no, ransomware

31 maart
X minuten

Hoe veilig is jouw data?

Het is vandaag 31 maart, een dag die in teken staat van jouw data. In hoeverre is jouw data beveiligd? Waarom is een backup zo belangrijk? Wat gebeurt er bij ransomware? Zomaar een aantal vragen waar het merendeel van de mensen geen antwoord op heeft. Daarom vertellen wij jou daar graag vandaag, op World Backup Day, meer over. Wees voorbereid op dataverlies- en diefstal: maak die backup en bescherm jouw data!

In de video laat Nigel Brik, onze Tech Lead Security, zien hoe zogenaamd iemand een malafide bestand opent. Vervolgens worden alle bestanden versleuteld en krijgt de gebruiker een pop-up te zien waarin losgeld wordt geeïst om de bestanden te ontsleutelen.

Fouten maken is menselijk

Fouten maken is menselijk, maar als het op beveiliging aankomt, kan één kleine fout al leiden tot een grote data-inbreuk. Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat 46% van de cybersecurity hacks en incidenten het gevolg was van onzorgvuldigheid of een gebrek aan opleiding. 

Dus wat als iemand nou per ongeluk een verkeerd bestand opent? Voordat je het weet is het device van die gebruiker geïnfecteerd met ransomware!

Ransomware in het kort
Ransomware is malafide software die een computer en/of de gegevens die erop staan blokkeert. Vervolgens wordt er van de gebruiker geld gevraagd om zo de computer weer te 'bevrijden', middels een tegen betaling verstrekte code.

Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de besmet geraakte computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid. Door daadwerkelijk te betalen aan criminelen om zo jouw data terug te krijgen, wordt dit fenomeen in stand gehouden.

De security specialisten van I-share beschikken over de kennis en kunde om jou te helpen en te adviseren op het gebied van ransomware cases. Daarnaast bieden cloud services de mogelijkheid tot geautomatiseerde backups. Uiteraard weten onze cloud specialisten hier alles van. Zo is ook in de video te zien hoe makkelijk het is om een backup terug te zetten, zodat de gebruiker gewoon weer aan het werk kan!

Wij helpen jou hier graag bij en herinneren je er graag op deze dag aan, hoe belangrijk het is een backup te maken om jouw data te beschermen.