De voordelen van IAM bij Dictu

Over Jordi

Jordi Verhagen werkt nu ongeveer elf jaar binnen de IT, maar van oorsprong was hij een biomedisch wetenschapper. Echter maakte de economische crisis van 2008 het erg moeilijk om een beroep in deze branche te vinden. Daarom besloot hij na drie jaar vruchteloos solliciteren en tussentijdse baantjes een switch naar een andere branche te maken: ‘’Een vriend van mij vertelde mij dat er in de IT altijd werk is. Ik dacht hier zelf ook wel aanleg voor te hebben en zo begon ik in 2013 via Acknowledge bij de Sligro als servicedeskmedewerker. Vanuit deze rol werkte ik me op naar IAM-coördinator bij de Sligro. Ik hield me met flink wat projecten bezig wat betreft het aanmaken van accounts bij winkel- of vestiging overnames. Ik ben dus echt zonder een specifieke IT-opleiding het vak ingerold, al heb ik later nog wel mijn hbo-diploma IT Management en Security behaald, al had ik dat papiertje niet per se nodig voor het uitvoeren van mijn werkzaamheden.’’

IAM in het kort

Sinds afgelopen zomer (augustus ’23) is Jordi nu werkzaam bij I-share en zit hij op opdracht bij Dictu, een dienst voor de overheid die vertrouwelijke informatie behandelt. Binnen deze dienst valt hij onder IAM. ‘’Binnen deze groep verzorgen we de toegangsrechten tot bepaalde applicaties voor collega’s en zorgen we ervoor dat nieuwe medewerkers direct de juiste rechten krijgen. Naast het beheer en ontwikkelwerk zorg ik er ook voor dat er werkinstructies aanwezig zijn voor nieuwe collega’s. Zo werd ik bij mijn eigen on-boarding een beetje in het diepe gegooid, omdat er geen documentatie was. Daarom heb ik zelf geïnitieerd om werk instructies te schrijven, zodat het bij een volgende on-boarding makkelijker gaat.’’

Wat betreft de gebruikte technologieën binnen zijn opdracht wordt er gebruik gemaakt van NetIQ Identity Manager en Access Manager. Dit zijn On Premise-tools die specifiek zijn ontworpen voor het beheer van gebruikersaccounts, het toekennen van de juiste rechten en het blokkeren van accounts bij uitdiensttreding. Hij is momenteel bezig met het configureren van formulieren voor applicatiebeheerders, waardoor zij zelf gebruikers kunnen aanmaken binnen hun applicatie en de benodigde autorisaties kunnen toewijzen.

Wendbaarheid en zelfsturing

Jordi vertelt dat er doorgaans niet per se grote losse projecten zijn: ‘’Iedereen houdt zich naast de lopende werkzaamheden eigenlijk bezig met een soort sub-taakje. Ons team bestaat uit vijf leden en daarnaast een Product Owner en Scrum Master. IAM is nooit zo groot, want het zorgt ervoor dat anderen hun werk kunnen doen. Iedereen heeft zijn eigen rol en in principe zou je elkaars werkzaamheden ook over moeten kunnen nemen.’’

Jordi benoemt een recent PI-event waarbij de planning voor de komende drie maanden wordt vastgesteld op basis van werk vanuit RvIG, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, die de klant is van Dictu. Jordi merkt op dat hun afdeling meestal niet veel op de planning heeft staan en vooral zelfgestuurd werkt, met ideeën van collega's die op de backlog worden gezet. Grote projecten lijken op dit moment niet aanstaande te zijn.

Kortom, Jordi's boeiende reis in de IT, zijn bijdrage aan IAM bij Dictu, en de continue uitdagingen en leermogelijkheden maken zijn huidige werkzaamheden erg interessant, zelfs binnen een omgeving die als droog wordt ervaren.

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Of je nu een volledig nieuwe cloud omgeving nodig hebt, je huidige, complexe netwerk wilt vernieuwen óf hulp nodig hebt bij het optimaal beveiligen van de ICT-infrastructuren.

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Of je nu een volledig nieuwe cloud omgeving nodig hebt, je huidige, complexe netwerk wilt vernieuwen óf hulp nodig hebt bij het optimaal beveiligen van de ICT-infrastructuren.