Linux Migratie bij de Rabobank

Over Walter

Walter van der Heijden werkt inmiddels alweer bijna vijf jaar bij I-share. In eerste instantie begon Walter als Cloud Consultant, maar hij trok al snel wat meer toe naar de infra hoek. Meer over Walter, en wat hij onder andere belangrijk vindt binnen zijn carrière lees je in deze eerder geschreven blog.

In deze case neemt Walter ons mee in het migratieproject bij de Rabobank waar hij momenteel mee bezig is.

Migratie via Ansible Playbooks

Momenteel is Walter bezig met een migratieproject bij de Rabobank, waarbij ze de switch maken van RedHat 7 naar RedHat 8/9 voor zowel virtuele servers als fysieke servers. In totaal gaat het hier om zo'n 5.000 servers. De reden hiervan is dat RedHat 7 vanaf aankomende zomer niet meer ondersteund zal worden door RedHat. Voor deze migratie zijn er een tweetal Ansible Playbooks gemaakt. Walter vertelt hier meer over:

''Het is mogelijk dat de klant zelf met één druk op de knop een nieuwe RedHat 8 of RedHat 9 server besteld. Echter heeft de klant dan een 'kaal' RedHat systeem. Via het migratie Playbook is het voor de klant mogelijk om de gebruikers, groepen, kernel settings, logical volumes en filesystemen van de RedHat 7 server over te zetten naar de RedHat 8/9 server. Daarna kan met het synchronisatie Playbook de data van de RedHat 7 naar de RedHat 8/9 server worden gesynchroniseerd. Dit synchronisatie Playbook kan ook buiten het migratieproject gebruikt worden, omdat het de klant de mogelijkheid biedt om snel data van locatie A naar locatie B te kopiëren.

Idealiter zou de klant zelf zijn applicatie kunnen bouwen met behulp van een Ansible Playbook, maar zover zijn de meeste klanten nog niet bij de Rabobank. Tel daarbij op dat de klanten zelf in de meeste gevallen niet over voldoende Linux en Ansible kennis beschikken. Dat was een van de redenen om deze Ansible Playbooks te maken, waardoor de klant nu de migratie zelfstandig uit kan voeren. Technisch gezien kan een upgrade van RedHat 7 naar RedHat 8/9 op dezelfde server uitgevoerd worden. Maar vanwege historische redenen zijn er aparte builds, eentje voor Rabobank Nederland en eentje voor Rabobank International. En nu is er voor RedHat 8/9 één uniforme build gemaakt, waardoor een 'in-place' upgrade niet mogelijk is binnen dezelfde server.’’

Soepele overgang door teamwork

Het team van Walter, bestaande uit ongeveer acht leden, is verantwoordelijk voor het maken van deze Ansible Playbooks. Ze vormen een uitzondering binnen het bredere team, dat een compliance en baseline focus heeft. Het applicatieteam, ook een verzamelteam, behandelt Sun Solaris, AIX, SAPHANA en RedHat Linux, met voor Walter een nadruk op Ansible.  

Het team bereidt zich voor op een soepele overgang waarin Walter fungeert als vraagbaak voor klanten. Tevens worden er door het team kennissessies georganiseerd, waarbij de klant gedetailleerd uitgelegd krijgt hoe het migratieproces in zijn werk gaat.

De expertise van Walter en de goede samenwerking binnen zijn team speelt een cruciale rol in de migratie van ruim 5.000 servers van RedHat 7 naar RedHat 8/9. Het teamwork zorgt voor een vloeiende overgang, waarbij klanten worden ondersteund en geïnformeerd. Deze case illustreert niet alleen de technische expertise van het team maar benadrukt ook het belang van samenwerking en kennisdeling voor een succesvolle implementatie van complexe migratieprojecten.

Wil je meer weten over de werkzaamheden die onze specialisten uitvoeren bij de klant of ben je benieuwd naar de diensten die wij bieden? Neem dan gemakkelijk contact met ons op via onderstaand formulier!

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Of je nu een volledig nieuwe cloud omgeving nodig hebt, je huidige, complexe netwerk wilt vernieuwen óf hulp nodig hebt bij het optimaal beveiligen van de ICT-infrastructuren.

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Of je nu een volledig nieuwe cloud omgeving nodig hebt, je huidige, complexe netwerk wilt vernieuwen óf hulp nodig hebt bij het optimaal beveiligen van de ICT-infrastructuren.