Van Jenkins naar de CI/CD Cloud met GitLab

Over Luuc

Luuc Ritmeester is nu drie jaar werkzaam binnen de IT, waarin hij zich voornamelijk focust op het domein Cloud/Kubernetes met als specialisatie CI/CD. Maar dit is niet de branche die hij voor ogen had toen hij begon aan zijn studie. ‘’Ik heb Geschiedenis gestudeerd, maar was altijd al wel wat meer IT-minded. Zo kon ik ook al programmeren. Nadat ik was afgestudeerd heb ik negen maanden gewerkt bij de Triodos Bank als Proces Manager. Ik heb toen ervaren hoe leuk het is om in de IT te werken. Binnen een bedrijfssetting is alles natuurlijk veel complexer, waardoor je altijd aan het kijken bent hoe een bepaald stukje binnen de puzzel past.’’  

Inmiddels werkt Luuc nu bijna een jaar bij I-share en zit hij op opdracht bij de Volksbank. In deze case zal hij meer vertellen over zijn werkzaamheden daar.

De transitie naar GitLab

Momenteel wordt er binnen de Volksbank een transitie gemaakt naar GitLab. Binnen dit team is Luuc werkzaam. De huidige tools die worden gebruikt om software te bouwen zijn vaak verouderd. Met de overgang naar GitLab zal de modernisering in gang gezet worden.  

‘’Binnen de Volksbank en vele andere banken is compliance erg belangrijk. Er  wordt gecontroleerd wat er wel en niet zou moeten kunnen. Daarnaast zijn er ook checks die altijd gedaan moeten worden. Het is dus belangrijk om ‘in control’ te zijn. Met CI/CD kunnen deze tests, compliance checks en security checks geautomatiseerd worden.  En het moet ook aantoonbaar zijn dat dit soort dingen niet te omzeilen zijn.’’

Luuc vertelt dat het uiteindelijk de bedoeling is dat de hele organisatie steeds meer SaaS en public cloud (AWS) gaat gebruiken: “Je merkt dat dit veel tijd vrijmaakt om software maximaal te gebruiken. Je bent immers veel minder tijd kwijt om iets te beheren. Hierdoor kunnen we GitLab zo goed mogelijk inrichten, naast onze werkzaamheden om de huidige CI/CD-straat draaiend te houden."

Teamwork

Goed kunnen samenwerken is een belangrijke vaardigheid binnen de IT. Zo bestaat het team van Luuc uit negen Engineers waarin een splitsing is tussen collega’s die beschikken over ontwikkelervaring en collega’s die meer affiniteit hebben met de infrastructuur. Daarnaast wordt er binnen Luuc zijn team gewerkt volgens de ‘Kanban methode’: ‘’Wij geven de voorkeur aan deze methode om zo sneller te reageren. In de praktijk ziet dit eruit als een mix van Scrum en Kanban, waarbij het doel is om User Stories snel af te ronden. Ons team is sterk gericht op DevOps en er wordt gebruik gemaakt van modernere tooling in vergelijking met andere teams binnen de organisatie. De leeftijd en cultuur van het team dragen bij aan een voorkeur voor DevOps.’’

Het belang van goed functionerende IT voor klanttevredenheid

Luuc beschrijft dat organisaties, met name in de bankensector, vaak worstelen met agile werken. ‘’Theoretisch gezien wordt Agile toegepast, maar in de praktijk blijven projecten vaak te uitgebreid. Daarom worden er al snel extra stappen genomen, zoals extra designsessies. Ik merk dat een extern persoon met een frisse blik sneller veranderingen kan aanbrengen en meer risico’s durft te nemen. Het team richt zich momenteel op het opschalen naar GitLab en verschuift de focus van Jenkins naar GitLab op het Kubernetes-platform. Er is een wens om van maatwerk naar gestandaardiseerde en marktcourante tooling te gaan. Banken realiseren zich steeds meer het belang van goed functionerende IT voor klanttevredenheid. Het doel is om de organisatie te versnellen en compliant te maken met moderne platforms.''

Al met al onderstreept het verhaal van Luuc het groeiende bewustzijn binnen organisaties, vooral in de bankensector, van het belang van goed functionerende IT voor klanttevredenheid. Het streven naar versnelling en compliance met moderne platforms toont aan dat de IT-wereld voortdurend in beweging is, met professionals zoals Luuc die een cruciale rol spelen in deze evolutie.

Wil je meer weten over de werkzaamheden die onze specialisten uitvoeren bij de klant of ben je benieuwd naar de diensten die wij bieden? Neem dan gemakkelijk contact met ons op via onderstaand formulier!

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Of je nu een volledig nieuwe cloud omgeving nodig hebt, je huidige, complexe netwerk wilt vernieuwen óf hulp nodig hebt bij het optimaal beveiligen van de ICT-infrastructuren.

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Of je nu een volledig nieuwe cloud omgeving nodig hebt, je huidige, complexe netwerk wilt vernieuwen óf hulp nodig hebt bij het optimaal beveiligen van de ICT-infrastructuren.